~Semoga Terjaga~

3:49 PM

Assalamualaikum :)

Selagi masa masih terluang, jari terasa ingin menaip untuk membersihkan habuk2 di blog nie
*lepas post entry nie, berhabuk plak blog :P*
Semakin hari, pergaulan semakin tidak dijaga.
Tak kira dia background mana pun, still susah nak kawal pergaulan lelaki perempuan, memandangkan hari nie kononnya semua hal memerlukan kerjasama lelaki dan permpuan.
Sampai ada yang mulutnya ringan mengatakan bahawa 
Macam mana laa nak hidup kalau x berkawan dengan laki?
Erk. Tersentap jap.
Sedangkan Nabi dulu melarang pergaulan lelaki dan perempuan malah tak pernah membenarkan persahabatan yang wujud antara dua jantina ini.
Cuma boleh berurusan dengan diorang untuk hal-hal penting yang bermanfaat, selainnya tidak dibenarkan.
Hmm.. satu lagi, aku boleh jer hidup tanpa berkawan rapat dengan lelaki.
Memang aku berkawan dengan diorang tapi aku hanya akan berhubung or bercakap dengan diorang jika ada hal penting yang memerlukan kerjasama dari diorang.
Kalau tak, aku x kan bercakap dengan diorang.
Mungkin aku ini akan dilabelkan sebagai spesies kuno, or out dated but 
I DONT CARE!
Itulah yang seharusnya.
Aku bukan nak kata yang aku nie baik or perfect like ustazah but aku cuba mengelak dari hal-hal tak elok yang akan berlaku dan cuba untuk menjadi Mukmin yang hebakk.
Then, aku fikir kalau aku bergaul bebas dengan laki, konfirm laa suami aku juga akan bergaul bebas dengan perempuan. Jika aku pernah bercouple, suami aku juga pasti pernah bercouple. 
So, aku tak nak suami aku pernah mencintai orang lain selain aku dan terlalu bebas dengan perempuan. Memang aku tak mengharapkan kesempurnaan yang OVER THE TOP pada future husband ku but 
"jika kita inginkan orang itu seperti itu maka lakukan seperti itu kepada diri kita terlebih dahulu"
Aku tahu x semua akan terjadi kes mcam aku cakap tapi itulah yang sering terjadi.
Malah, bila kita menjaga pergaulan dengan lelaki, banyak hal kebaikan yang akan datang mengiringi kita.
Yang paling aku tidak suka bila, seseorang itu yang aku anggap alim or like a perfect tidak menjaga pergaulan dia. Yang paling sedih bila orang yang mendalami agama tidak menjaga agamanya.
Kepada budak aliran agama, sama je situasi walau dimana korang berada, jagalah pergaulan lelaki dan perempuan, jangan korang culture shock or amik kesempatan memandangkan tempat itu bebas pergaulan.
Semoga kita terus memperbaiki diri kita untuk menjadi yang lebih baik dari semalam.Terus mentarbiyyah diri sendiri dan diri mereka tersayang :D

"Semoga kita semua tergolong dalam golongan yang menjaga, beriman, sabar dan senantiasa bersyukur"
"Semoga kita tidak mudah terpengaruh dengan anasir buruk luar malah kita mempengaruhi anasir baik ke luar"

Terima Kasih kerna sudi membaca post ini. #Infact aku tidak mahir dalam penulisan jadi penulisan aku sikit berterabur :)
May Allah bless us <3

You Might Also Like

1 comments

Assalamualaikum,
~sila tinggalkan komen anda~
~Insya-Allah, komen anda amat dihargai dan berharga~

Thanks kerana sudi meluangkan masa

5TH BATCH